Delphi Technique

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ingeniørområder
Evaluering & analyse, Design & prototyping
Gruppe- eller individuelt arbejde
Gruppe
Antal personer
15-25, 25+
Aktivitetstype
Samarbejdende teamarbejde, Online-klassen aktivitet
Varighed
Mellem en og to timer, Over 2 timer
Type af arrangement
Praksis-baseret

Beskrivelse

Hvad er denne teknik om

Det er en af de mest udbredte teknikker til prospektiv analyse ved hjælp af ekspertvurdering, da den overvinder den enkelte persons skævheder og begrænsninger og gør det muligt at stole på et ekspertpanels intersubjektive vurdering. Det er en særlig alsidig teknik, der er meget velegnet til teknologiske forudsigelser, men også til at imødegå situationer med usikkerhed, eller når der mangler objektive oplysninger om et emne.

Hvor kommer den fra

Delphi-metoden blev beskrevet første gang i 1962 i memorandummet “An experimental application of the Delphi method to the use of experts”, en forenklet udgave af den undersøgelse, der blev iværksat i 1948 af Rand Corporation under ledelse af Norman Dalkney og Olaf Helmer, som et instrument til at foretage forudsigelser af atomkatastrofescenarier for den amerikanske hær.

Til hvilke formål anvendes den (hvorfor i din ingeniørundervisning)

Teknikken er baseret på en række på hinanden følgende konsultationer med en gruppe eksperter om et emne, hvor man identificerer de nøglevariabler, der påvirker dets udvikling, og sandsynligheden for, at der kan ske visse ændringer i hver af disse variabler. Den er særlig nyttig i forbindelse med problemløsning og computerbaseret problemløsning.

Hvordan man bruger det

Gennemførelsen omfatter mellem 2 og 5 på hinanden følgende spørgeskemaer til en gruppe på ca. 25 personer (mellem 15 og 100 personer, afhængigt af målgruppen) udvalgt blandt eksperter i det undersøgte emne eller personer, der er direkte involveret i et spørgsmål.

Processen begynder med udvælgelsen af deltagerne, som er projektets nøgleelement, da de skal have tilstrækkelig viden til at kunne fremsætte relevante forudsigelser og have det nødvendige engagement til at opretholde deres deltagelse under hele forskningsprocessen.

Herefter er der to hovedsekvenser for gennemførelsen, afhængigt af målsætningen og den pågældende målgruppe,

    1. Ekspertpanel til teknisk og teknologisk forudsigelse:
      1. Identificering af de vigtigste variabler, der påvirker emnet (dvs. de 3 eller 5 vigtigste variabler).
      2. Udarbejdelse af en samlet liste over variablerne.
      3. Kontrollér den kombinerede liste og vurder den relative betydning af hver enkelt identificeret variabel (rangordning, vurdering osv.).
      4. Indhentning af svar fra eksperterne og udarbejdelse af en rangordnet liste over variabler (gennemsnit).
      5. Vis resultaterne af høringen i trin D og drøft enighed/uenighed med resultaterne og andre relevante foranstaltninger (f.eks. relevans, validitet osv.).
    2. Anvendes til problemidentifikation og problemløsning.
      1. Del deltagerne op i små samarbejdsgrupper.
      2. Bed hver enkelt om at opstille en liste over de mest relevante aspekter (problemer, usikkerheder osv.), der vedrører emnet eller emnet.
      3. Bed derefter hver lille gruppe om at analysere de individuelle svar og oprette kategorier og underkategorier. Der skal opnås konsensus i gruppen om den relative betydning (og/eller prioritet, relevans osv.) af hver enkelt kategori (rangordning, punktum osv.).
      4. Alle små grupper deler deres arbejde med den store gruppe. Hver lille gruppe drøfter de samlede resultater og udvikler mulige scenarier/alternativer.
      5. Sidste runde, hvor de små grupper evaluerer de scenarier eller alternativer, som alle grupper har udviklet, og diskuterer deres enighed eller uenighed med dem (dvs. sandsynlighed, ønskværdighed osv.), indtil der opnås konsensus.

Sådan implementerer du denne teknik online

Der skal tages de samme skridt til at forberede anvendelsen af Delphi-teknikken i en online-situation som i en situation, der er baseret på en personlig oplevelse. Det vil sige, at man starter med målene for øvelsen og udarbejdelsen af de spørgsmål, der skal indgå i spørgeskemaerne. I tilfælde af en online-gennemførelse udarbejdes disse spørgeskemaer ved hjælp af et online-undersøgelsesværktøj. Analysen af resultaterne, afhængigt af øvelsens udformning gentages denne sekvens, indtil resultaterne diskuteres blandt deltagerne.

Resultaterne fra spørgeskemafasen præsenteres til diskussion blandt deltagerne, og afhængigt af de ovennævnte gennemførelsessekvenser er der flere ting, man skal være opmærksom på, når man forbereder og gennemfører aktiviteten.

I det ekspertpanel, der anvendes til forudsigelse, samles deltagerne i et enkelt videokonferencerum, hvilket giver facilitatoren mulighed for at præsentere resultaterne og deltagerne for at interagere. Tilgangen er en åben paneldiskussion, hvor facilitatoren fungerer som moderator.

I forbindelse med problemløsningsøvelsen skal facilitatoren sikre, at det valgte videokonferenceværktøj giver mulighed for breakout-sessioner, og at disse breakout-rum har mulighed for at anvende forskellige værktøjer, som de små grupper bruger til deres diskussion (f.eks. værktøjer, der simulerer “post-its” fra en face-to-face-aktivitet). Facilitatoren skal give klare instruktioner om, hvordan de små grupper skal gå frem, da facilitatoren ikke kan have ét enkelt overblik over alle grupper (og deres kropssprog) som i et fysisk miljø, og klare instruktioner om mål og proces er afgørende og skal forberedes med stor omhu. Der skal fastlægges procedurer for grupper (eller endog en enkeltperson), der kan anmode om et hurtigt indgreb og løse tvivlsspørgsmål, mens facilitatoren ikke er “til stede” i det pågældende breakout-rum.

Hvis man arbejder med store grupper og/eller geografisk spredte deltagere, giver en online Delphi en mere effektiv udnyttelse af tid og ressourcer. Hvis man ønsker at undgå socialt pres (f.eks. på grund af det emne, der skal undersøges), kan en anonym online-Delfi også være en god løsning, idet deltagerne skal kunne logge ind anonymt og bruge avatarer til gruppediskussionen.

Der findes flere (kommercielle) onlineværktøjer til Delphi, men man kan også vælge de mere økonomiske muligheder som f.eks. google forms.

Kilde: Practical Considerations in Using Online Modified-Delphi Approaches to Engage Patients and Other Stakeholders in Clinical Practice Guideline Development (Praktiske overvejelser om anvendelse af online-modificerede Delphi-metoder til at inddrage patienter og andre interessenter i udviklingen af retningslinjer for klinisk praksis).

Eksempler og/eller vidnesbyrd

Projektet “ENERPHI”, som finansieres af EF’s EIT om energi, fremmer en web-Delphi-platform for studerende til deltagelsesprocesser i beslutningstagning på energiområdet. Ved at gøre brug af en særlig teknologi til online-Delphi-øvelser (WELPHI) gennemfører de studerende Delphi-metoden i deres egne projekter, idet de bevarer Delphis hovedtræk (anonymitet, iteration, kontrolleret feedback og statistisk aggregering) og udarbejder spørgeskemaer til indsamling af synspunkter og holdninger fra forskellige deltagere, der kan være geografisk spredt, og dermed undgår behovet for, at de mødes fysisk. Det er tilpasset til kurset “Decision Support Models” (med anvendelse på energi), et obligatorisk kursus, der afholdes i forbindelse med EIT InnoEnergy Masters på Instituto Superior Técnico de Lisboa. I dag er inddragelse af beslutningstagere, eksperter, interessenter og/eller politiske beslutningstagere i udviklingen af skræddersyede modeller af central betydning, og derfor er undervisning i deltagelsesprocesser yderst relevant.

Enerphis websted: http://enerphi.tecnico.ulisboa.pt/

Tools needed

You will need a platform to share screens and communicate with the participants, such as for instance Zoom, MS Teams or similar. 

A variety of other tools can be used in the activity, from sharing documents, brainstorming tools and polling activities.  

    • Mural
    • Concept Board
    • Miro
    • Sway
    • Pixton
    • Mentimeter
    • PollEverywhere
    • Mindmeister
    • Mindmup
    • Evernote
    • Trello

Resources

Links

eDelphi.org. Edelphi 2022. Delphi Method Software. Available at: https://www.edelphi.org/

Welphi. The survey app to build consensus. Available at: https://www.welphi.com/en/Home.html

Mesylab Srl. Mesydel – Better Decisions Through Collective Intelligence. Available at: https://mesydel.com/en

Enerphi. Enerphi Homepage. Available at: http://enerphi.tecnico.ulisboa.pt/

Videoer

Jason Zagami. (2022, May 11). Delphi Studies. [Video]. YouTube. Available at: https://youtu.be/zkzEwxD54eo

Online PM Courses – Mike Clayton. (2021, December 9). What is the Delphi Method? And How to Use the Delphi Method. [Video]. YouTube. Available at: https://youtu.be/48LlvwFGhC8

Papirer

Khodyakov, D., Grant, S., Denger, B., Kinnett, K., Martin, A., Peay, H., Coulter, I. (2020). Practical Considerations in Using Online Modified-Delphi Approaches to Engage Patients and Other Stakeholders in Clinical Practice Guideline Development. In: The Patient – Patient-Centered Outcomes Research, 13, pp. 11-21. DOI: 10.1007/s40271-019-00389-4. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s40271-019-00389-4

Haynes, C. A., Shelton, K. (2018). Delphi Method in a Digital Age: Practical Considerations for Online Delphi Studies. In: Handbook of Research on Innovative Techniques, Trends, and Analysis for Optimized Research Methods, pp. 132-151. DOI: 10.4018/978-1-5225-5164-5.ch009. Available at: https://www.igi-global.com/gateway/chapter/197733