Lean StartUp

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ingeniørområder
Design & prototyping, Idégenerering & konceptudvikling
Gruppe- eller individuelt arbejde
Gruppe, Individuelt
Antal personer
Op til 15
Aktivitetstype
Samarbejdende teamarbejde, Online-klassen aktivitet, Selvstændigt studiearbejde
Varighed
Over 2 timer
Type af arrangement
Praksis-baseret

Beskrivelse

Hvad er denne teknik om

Lean startup er i bund og grund en metode til udvikling af virksomheder og produkter, som består i at anvende den videnskabelige metode på en forretningsmodel. Det handler om at foreslå en hypotese eller forretningsidé, skabe en rudimentær prototype med lave omkostninger og teste den med kunder i en indledende fase, så vi straks kan opdage eventuelle problemer og dermed gennemføre forbedringer i denne prototype, før vi investerer store mængder tid og penge i et produkt, hvis tilgang måske er forkert.

Anvendelse af Lean startup i undervisningen hjælper os med at udvikle vores studerendes kompetence med hensyn til initiativ og iværksætterånd, samtidig med at vi giver dem en vejledning til at teste deres idé i en indledende fase af projektet med potentielle kunder og dermed afprøve, om deres model er korrekt eller skal forbedres/revideres.

Lean startup er tæt forbundet med designtænkning. Design Thinking-metoden tilskynder til at søge efter innovative svar på aktuelle problemer, mens Lean startup sætter denne idé på prøve.

Hvor kommer det fra

Denne metode blev udviklet af Eric Ries med indflydelse fra Lean manufacturing-metoden, der blev skabt af Kiichiro Toyoda, og Steve Blank’s kundeudviklingsmetode.

Til hvilke formål anvendes den (hvorfor i din ingeniørundervisning)

Denne teknik anvendes i undervisningen til flere formål:

Den er med til at “planlægge” iværksætterkulturens frø hos de studerende og hjælper dem med at udvikle den initiativ- og iværksætteråndskompetence, som der tales så meget om, og som vi alle anser for så nødvendig i dagens samfund, men meget få lærere ved, hvordan de skal arbejde med den i undervisningen. Lean startup foreslår en praktisk måde at arbejde med denne kompetence på.

At afprøve hypoteser og idéer sammen med andre mennesker og indse, at man måske tog fejl i sin tilgang, hjælper eleverne til at få et mere åbent, modtageligt og frem for alt mere fleksibelt sind. De indser således, at virkeligheden ikke altid er, som de opfatter den. Desuden får det de studerende og fremtidige iværksættere til at lære vigtigheden af det, som Nestor Guerra kalder “learning cheap”, dvs. at afprøve en forretningsidé i en indledende fase, så de har tid til at genoverveje den eller forbedre den, før de foretager en stor investering.

Det er også med til at forbedre de studerendes kommunikationsevner. Når de studerende skal afprøve deres produkt eller idé med andre mennesker, oplever de, at de har behov for at forklare deres arbejde, forsvare det og virkelig lytte til og forstå den feedback, som deres kolleger og/eller potentielle kunder giver dem.

Hvordan man bruger det

Trin 1: Opret

Eleverne bliver bedt om at udvikle en iværksætteridé eller et initiativ og skabe en meget grundlæggende prototype, også kaldet et minimum levedygtigt produkt, for at illustrere den. Denne prototype kan være en plakat, et design lavet i tre dimensioner med plasticine, karton osv. eller endda lego; det kan også være en video eller en 3D-model lavet med computeren osv. Det vigtigste er, at de har noget “virkeligt” at vise deres potentielle kunder.

Trin 2: Måling

De studerende bliver bedt om at afprøve denne første prototype med potentielle kunder, som kan være kolleger, familie eller venner, selv om tilbagemeldingerne ville være meget mere værdifulde, hvis de afprøvede den med personer, som de ikke har et følelsesmæssigt bånd til. De bliver også bedt om at indsamle data på en standardiseret måde, og vi vil hjælpe dem med at analysere disse data, som det ville blive gjort i henhold til den videnskabelige metode.

Trin 3: Lær

Eleverne bliver bedt om at drage konklusioner om den feedback, de har modtaget. Har de haft den forventede succes/respons? Har de opdaget en større fejl i deres produkt? Hvilke ting ville de på baggrund af de indsamlede oplysninger indarbejde i deres projekt for at gøre det mere egnet til deres kunder og dermed øge den potentielle fortjeneste?

Gentag disse tre trin så mange gange som nødvendigt, indtil de får et endeligt produkt tilpasset markedets reelle behov, så det vil have en god chance for at blive en succes. Når man tænker på, hvordan denne teknik skal gennemføres i klassen, kan denne proces gennemføres en enkelt gang eller flere gange, afhængigt af de mål, som du som lærer ønsker at nå med dette projekt, klassens karakteristika og den tid, der er afsat til at gennemføre denne aktivitet.

Sådan implementerer du denne teknik online

Selv om det kan bruges online, fungerer teknikkerne bedst i fysiske omgivelser, der giver mulighed for direkte og let interaktion mellem lærer og elever og mellem eleverne indbyrdes. At gøre det online kræver mere forberedelse fra lærerens side, f.eks:

    • forberedelse af en arbejdsbog på forhånd, som alle kan få adgang til, eller
    • inden breakout-sessionen anvendes, sende alle et link til et cloud-dokument, hvor de kan finde vejledningen, eller
    • at henlede deres opmærksomhed på materialer, som de kan få brug for under undervisningen (f.eks. et stykke papir, en saks eller en kuglepen).

Men også mere moderering og planlægning af elevernes præsentation og feedback, f.eks:

    • Opret et sted, hvor eleverne kan uploade deres grundlæggende prototype;
    • Definer reglerne for feedback og afprøvning af antagelser, hvis dette sker online (f.eks. i en fælles session eller asynkront gennem kommentarmuligheder).

Når du bruger breakout-sessionen, kan du – facilitatoren – naturligvis altid deltage i breakout-rummene for at afklare en aktivitet, men ligesom for virtuelt teamarbejde gælder følgende regel også for en virtuel uddannelse: “Vær så klar, tydelig og kortfattet som muligt!”

Sørg for at gentage de skriftlige instruktioner igen i begyndelsen af sessionen. Det sker meget ofte, at nogle deltagere ikke læser e-mailen omhyggeligt eller slet ikke læser den før sessionen. Ved at lave et hurtigt check-off ved starten sikrer du, at så mange deltagere som muligt har de nødvendige rekvisitter (f.eks. papir, post-it, saks osv.).

Det er vigtigt, at du kun overvåger gruppernes diskussion, du bør ikke forsøge at styre deres ideer.

Sørg for, at eleverne føler sig godt tilpas under gennemførelsen af teknikken.

Eksempler og/eller vidnesbyrd

Der findes mange eksempler og sager om brugen af LEAN STARTUP, men vi har endnu ikke fundet nogen, hvor denne teknik anvendes i et virtuelt miljø.

Hvis du har brugt denne teknik i et online eller virtuelt miljø, eller kender til en case, så lad os det vide.

Tools needed

    • Miro
    • Mural
    • Concept Board
    • Kahoot
    • Padlet
    • Canva
    • Mentimeter
    • PollEverywhere
    • Proprofs

Resources

Links

The Lean Startup. (2022). The Lean Startup | The Movement That Is Transforming How New Products Are Built And Launched. Retrieved January 16, 2023, from https://theleanstartup.com

Ritika. (2015, November 09). How Lean Startup Is Changing High School Education. Lean Startup Co. (LSCo). Retrieved January 09, 2023, from https://leanstartup.co/how-lean-startup-is-changing-high-school-education

University of Copenhagen. (2023). The Lean startup – Innovation and entrepreneurship in education. Model: The Lean startup. Retrieved January 16, 2023, from https://innovationenglish.sites.ku.dk/model/the-lean-startup

Videoer

BCC Speakers. (2017, September 04). ERIC RIES – The Lean Startup. [Video]. YouTube. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=UG_bEEgv2HU

City Vision University. (2016, January 26). Session 8: Lean Startup Methodology for Education (Udemy & iTunesU Course). [Video]. YouTube. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=-a6iyYR5cLk

Jason Cheung. (2020, August 02). THE LEAN STARTUP: Validated Learning (Chapter 3 Summary). [Video]. YouTube. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=28QXm3m_Efs

Papirer

Fancy, T. (2017, April 18). A Lean Startup Approach to Education Development. Topic “World of Work”. WISE – ThinkBay Qatar Foundation – Education City. Available at: https://www.wise-qatar.org/startup-approach-development-tariq-fancy/

Ritika. (2015, November 09). How Lean Startup Is Changing High School Education. Lean Startup Co. (LSCo). Available at: https://leanstartup.co/how-lean-startup-is-changing-high-school-education

Wang, X., Khanna, D. & Abrahamsson, P. (2016, June). Teaching Lean Startup at University: an Experience Report. In: International Workshop on Software Startups (IWSS) co-located with 22nd ICE/IEEE International Technology Management Conference, June 13th, 2016. Available at: https://www.researchgate.net/publication/323808770_Teaching_Lean_Startup_at_University_an_Experience_Report#fullTextFileContent

Bøger

Ries, E. (2011). The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses. Penguin Business. ISBN-13: 978-0307887894. Available at: https://www.academia.edu/6418358/The_Lean_Startup_How_Today_s_Entrepreneurs_Use_Continuous_Innovation_to_Create_Radically_Successful_Businesses